06
MAR
2024

Amasya Üniversitesi’nde Gerçekleştirilen ÜNİDOKAP 2024 Yılı İlk Toplantısında Umut ve Heyecan

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Üniversiteler Birliği (ÜNİ-DOKAP) 2024 yılı 1. üst kurul toplantısı Amasya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, ÜNİ-DOKAP dönem başkanlığı süresinin 2 yıla çıkarılması başta olmak üzere ÜNİ-DOKAP’ın 2024 yılı faaliyetleriyle ilgili gündem maddeleri istişare edilerek, karara bağlandı.

ÜNİ-DOKAP Dönem Başkanı Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Genel Sekreter Doç. Dr. Muhammed Ardıç, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Genel Sekreter Nazmi Karabulut, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Özdem, Genel Sekreter Ahmet Tevfik Korkmaz, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Genel Sekreter Prof. Dr. Fatih Yalçın, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, Ordu Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Alparslan İnce, Genel Sekreter Serkan Yalkın, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç, Genel Sekreter Adnan Er, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Genel Sekreter Şenol Metin, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Muhittin Demiray ve Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Genel Sekreter V. Doç. Dr. Ufuk Töman ve DOKAP Başkan Yardımcısı Tolgahan Köken katıldı. Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kurt, Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya ile Genel Sekreter Osman Akbaş’da toplantıya katılanlar arasında yer aldılar.

Daha önceki dönemlerde ÜNİ-DOKAP başkanlığı görevlerini başarıyla yürüten bütün mevkidaşlarına ve paydaş üniversitelere teşekkür ederek sözlerine başlayan ÜNİ-DOKAP Dönem Başkanı Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği, 15 Kasım 2016 tarihinde 9 ilden 10 üniversite ve DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının katılımı ile kuruldu. Amasya Üniversitesi 2019 yılında ÜNİ-DOKAP üyesi oldu. DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği günümüzde, DOKAP Bölgesinde yer alan 12 il ve 15 üniversite ile yoluna devam ediyor.

DOKAP Bölgesindeki Üniversiteler Arasında İş Birlikleri Geliştirilecek

Birliğin amacı özetle, DOKAP Bölgesinde yer alan üniversiteler arasında eğitim-öğretim, sanat-kültür, araştırma-geliştirme ve proje konularında iş birliğini geliştirerek bölge kalkınmasına yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği üyesi olan Üniversitelerin  toplumla, iş dünyası ile sanayi ile iş birliği içine girmesine yönelik deneyimlerimizi karşılıklı paylaşmamız ve üniversitelerin birbirlerine destek olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Ortak bilimsel ve/veya sosyal faaliyetlerin düzenlenmesi, bu tür faaliyetler karşılıklı ve desteklenmelidir. Birliğin yayın organı olan ÜNİ-DOKAP dergisinde, Birlik üniversitelerinin 2024 yılında gerçekleştirdikleri eğitim-öğretim, sanat-kültür, araştırma-geliştirme ve projelerine yer vererek dijital olarak yayınlanmalıdır. 15 üniversitede kalite kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için eğitim, toplantı, çalıştay ve benzeri faaliyetlerde bulunarak deneyim paylaşımları arttırabilir.

Ortak Komisyonlar Kurulmalıdır

ÜNİ-DOKAP çerçevesinde, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme projeleri, sosyal ve kültürel alanlarda yapılacak ortak çalışmalarla ilgili esasları belirlemeli bu amaçla Fakülte, Enstitü,  Yüksekokul, Araştırma Uygulama Merkezleri ile ilgili ortak komisyonlar kurulmalıdır. İdari ve mali konulardaki mevzuat yorumlanmasından kaynaklanan aksaklıkların giderilmesi amacıyla ÜNİ-DOKAP içerisinde yer alan 15 üniversitenin Genel sekreter, daire başkanları, hukuk müşavirleri, müdürlükler bazında idari işleyişin geliştirilmesi ve kapasitenin güçlendirilmesine yönelik birim komisyonları kurulmalıdır. 15 üniversitenin yenilebilir enerji kaynaklarından yararlanarak enerji üretmeleri için uygun hibe destekleri bulmamız gerekiyor, bu konu da Amasya Üniversitesi olarak pilot bir üniversite olarak çalışmaya hazırız.

Hep Birlikte İyi Bir Şeyler Yapmak İçin Çalışacağız

Birliğimizin dönem başkanlığı süresini 2 yıla uzatılmasıyla birlikte ÜNİ-DOKAP’ın finansal süreçlerinin güçlendirilmesi ve AR-GE projeleri eş finans havuzu oluşturulması için hep beraber çalışmamız gerekiyor. 5 Mart 2024 tarihinde Amasya’da gerçekleştirdiğimiz Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Üniversiteler Birliğinin (ÜNİ-DOKAP) Üst Kurul Toplantısına katılarak bizlere onur veren bütün paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Niyetimiz bu medeniyet havzasında hep birlikte iyi bir şeyler yapabilmektir.” şeklinde konuştu.

Toplantı, hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından düzenlenen Amasya gezisi ile sona erdi.

 

Cevap bırakın

*